top of page

Campagne helpt criminaliteit te herkennen en te meldenIn de zeehavens van Port of Moerdijk en North Sea Port loopt een campagne rondom de vraag ‘Wat heb je aan € 30.000 als daarna ...?

Voor een veilige werkomgeving is het nodig dat elke havenmedewerker weet dat criminaliteit in de haven voorkomt en verdachte situaties meldt. Want €30.000 is mooi, maar wat als je gezin daarna wordt bedreigd? De campagne helpt signalen van criminaliteit te herkennen en schetst de serieuze gevolgen die ’ja’ zeggen tegen dit bedrag kan hebben.


Waarom is de campagne nodig?

Criminelen maken misbruik van mensen die hun dagelijks werk doen in de haven om drugs te smokkelen. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die even een toegangspas uitleent, een container verplaatst of een locatie doorgeeft. Het lijkt onschuldig, maar deze kleine dingen zorgen ervoor dat criminelen hun gang kunnen gaan. Ook medewerkers in de zeehavens van West-Brabant en Zeeland worden benaderd. Criminelen bieden soms veel geld voor hulp. Toegeven aan de verleiding is gevaarlijk en niet onschuldig. Wie één keer ja zegt, kan nooit meer nee zeggen.


De campagne was succesvol in 2021 en 2022. Op basis van eerdere ervaringen is de campagne aangepast. Zo zijn meer manieren te zien hoe verdachte situaties gemeld kunnen worden. De campagneboodschappen zijn in het Nederlands en Engels en ook zichtbaar op posters en stickers in de havens zelf. De campagne loopt tot het eind van het jaar. Bedrijven kunnen zelf ook de boodschappen downloaden op www.kiesvoorjeeigenveiligheid.nl/toolkit.


Breed offensief

Burgemeester Dijksterhuis van Borsele, voorzitter van de haventafel: “Met de Mainportaanpak bestrijden we criminaliteit in de havens samen, van preventie tot en met het opsporen en straffen van criminelen. Het weerbaar maken van bedrijven en personeel tegen criminele invloeden is één van de belangrijke thema’s waarop we stevig inzetten. Deze campagne is daar een voorbeeld van. We helpen medewerkers bewust te zijn van risico’s en hoe ze kunnen kiezen voor hun eigen veiligheid. Samen zorgen we dat de haven een veilige werkomgeving is.”


bottom of page