top of page

Minister Grapperhaus verwacht meer geld voor aanpak drugssmokkel in Zeeuwse havens.

Bijgewerkt op: 14 okt. 2021

BEZOEK VLISSINGEN


Grapperhaus was 23 september op werkbezoek in Vlissingen om zich op de hoogte te stellen van de aanpak van drugsimport in de haven. Een probleem dat zich nadrukkelijk manifesteert met een recordvangst vorig jaar van 4500 kilo cocaïne als zorgwekkend hoogtepunt. Evenals in andere havens waren hier ook havenmedewerkers bij betrokken die in ruil voor een flink bedrag criminele organisaties helpen de drugs uit de haven te krijgen.

foto: Dirk-Jan Gjeltema


Praktijk

Grapperhaus bezocht logistiek bedrijf Kloosterboer dat het personeel via speciale trainingen weerbaarder wil maken voor de verleidingen en bedreigingen van drugscriminelen. Ook ging hij op pad met de douane, die met een nieuwe methode makkelijker en sneller drugs in afgesloten containers kan opsporen. Verder nam hij een kijkje in het Strategisch Kenniscentrum voor Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit.


Extra geld voor opsporing

Het kabinet trekt volgend jaar 400 miljoen extra uit voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, bovendien komt er een extra jaarlijks budget van 27 miljoen euro bij voor grote zeehavens. Vlissingen en Terneuzen gaan daar volgens de minister van profiteren. Hij tekende daarbij aan dat bestrijding niet zozeer gaat om het aantal te onderscheppen kilo's, maar veel meer om het verstoren van criminele processen. Het is zaak om greep krijgen op de totale 'bedrijfskolom', van Zuid-Amerika tot de havens in Nederland en de distributie daarna.


Gezamenlijk offensief

Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele en voorzitter van de Havendriehoek (Vlissingen/Borsele , Terneuzen en Moerdijk), voert samen met betrokken partners een offensief tegen drugssmokkel in de havens. Hij rekent er dan ook op dat een deel van de extra bestrijdingsgelden in Zeeland terecht komt: "We hebben meer mensen en middelen bij de politie en de douane nodig. Zeeland wil op dezelfde manier worden behandeld als Schiphol en de haven van Rotterdam.”


Het bezoek werd ook verslagen door PZC Provenciale Zeeuwse Courant, Omroep Zeeland en het AD Algemeen Dagblad.

Comments


bottom of page