top of page

Flyer: chauffeurs weerbaar tegen mensensmokkel

Mensensmokkel zorgt voor schrijnende situaties. Dat geldt voor de slachtoffer en de samenleving, maar ook voor transportbedrijven. Net als bij drugssmokkel worden de goederenstromen waar we als samenleving van afhankelijk zijn misbruikt voor criminele activiteiten. Om medewerkers in de transportsector weerbaar te maken, ontwikkelde de politie deze flyer.
Neem je verantwoordelijkheid!


Mensensmokkel is vaak een heftig misdrijf om mee te worden geconfronteerd. De slachtoffers weten meestal nog niet dat ze op het punt staan om te belanden in een wereld van uitbuiting en illegaliteit. De smokkelaar heeft ze voorgehouden dat ze een prachtige, kansrijke toekomst tegemoet gaan. Besef dus dat het slachtoffer zichzelf lang niet altijd als slachtoffer zal zien. Als je mensensmokkel ontdekt, moet je altijd ingrijpen. Ook als het slachtoffer daar niet op zit te wachten, schakel je altijd de politie in.


Ben niet naïef


Knijp vooral geen oogje toe. Laat jezelf niet wijsmaken dat je door in te grijpen de gesmokkelde zijn nieuwe leven ontneemt. Ten eerste wordt dit nieuwe leven vaak gekenmerkt door uitbuiting. Slachtoffers van mensensmokkel zijn zelden echt vrij als ze aankomen in het land van bestemming. Daarnaast staat ook jouw vrijheid op het spel. Als je een oogje dichtknijpt en mensensmokkel daarmee toestaat, riskeer je een serieuze celstraf.


Comments


bottom of page