Omdat Antwerpen en Rotterdam hun havens steeds beter dichtzetten en er harder en vaker wordt ingegrepen, verschuiven criminelen hun activiteiten. In de Bijleveldhaven van Vlissingen ondervindt men de 'bijvangst' van de fruitimport uit Zuid Amerika.
Reportage van EenVandaag eind maart 2021
Waterbed-effect
Vorig jaar onderschepte de douane een record aan cocaïne: 115.000 kilo, bestemd voor Nederlandse havens. Eerder gingen de drugs vooral naar Rotterdam, maar vanwege de verscherpte controles, wijken criminelen steeds vaker uit naar Zeeuwse havens. Het afgelopen jaar werd daar bijna 7.000 kilo onderschept.
Greep op Zeeuwse havens
In juli 2020 onderschepte justitie chatberichten tussen drugscriminelen en havenarbeiders. Onder de naam Operatie Portunus viel de politie in heel Zeeland woningen en panden binnen. In oktober 2020 verscheen er een TNO Rapport waaruit bleek dat criminelen teveel vat hebben gekregen op de Zeeuwse havens.
Open en bloot
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele en voorzitter van de Havendriehoek Zeeland West-Brabant, reageert verontwaardig op de omvang van de corruptie die er speelt: "Dat het zo open en bloot gebeurt, betekent dat andere medewerkers dat ook zien. Hoe kan zoiets gebeuren?" vraagt hij zich af.
We moeten écht de ogen open hebben, aldus burgemeester Dijksterhuis.
Hulp van binnenuit
Zonder hulp van binnenuit kunnen criminelen de cocaïne niet aan land krijgen. Via social media, maar ook langs het sportveld of bij het tankstation worden havenmedewerkers verleid om duizenden euro's bij te verdienen. Kennelijk met resultaat: volgens het Openbaar Ministerie hebben drugscriminelen hebben het hele logistieke proces in handen.
Preventie
De Havendriehoek is opdrachtgever van het programma Integere en weerbare Zeehavens, dat flink inzet op preventie. Zorgen dat medewerkers niet zwichten voor de ronselpraktijken van drugscriminelen is een belangrijke doelstelling.
(met dank aan EenVandaag)