top of page

Controleren met gesloten containerdeuren

Met een nieuwe methode kan drugscontrole in Vlissingen plaatsvinden, zonder dat de deuren van een container open hoeven. Dat levert niet alleen tijdswinst bij de Douane op, het logistieke proces wordt ook minder verstoord. In de toekomst kan zo ook tabak en contant geld worden opgespoord.


OED

De OED (Odor Extracting Device) werkt als volgt: tussen de containerdeuren wordt een slangetje gestoken dat in verbinding staat met een vacuümpomp. De pomp zuigt de lucht uit de container en verspreidt dit over een watje dat in een glazen potje zit. De geur uit de container blijft ‘plakken’ aan de watjes. Een speurhond ruikt aan het potje en aan de reactie van de hond wordt bepaalde welke containers verdere inspectie nodig hebben.


Efficiency

Het grote voordeel van de nieuwe controlemethode is dat de container niet meer eerst geopend en gelost hoeft te worden. Verzekeringstechnisch erg handig, zeker bij kwetsbare goederen zoals fruit. De container blijft in het logistieke proces en kan al aan boord gecontroleerd worden. Zo kunnen makkelijk méér containers gecontroleerd worden in dezelfde tijd, wat weer kostenbesparend werkt.


Speuren naar speurders

De uitdaging voor de douane zit in het vinden van de juiste medewerkers en speurhonden. Speurhonden worden vaker gebruikt om containers te controleren op de aanwezigheid van drugs, maar niet iedere speurhond is geschikt om de OED te gebruiken. Specifiek wordt gekeken naar honden met een hoge 'zoekdriften', maar die tegelijk rustig kunnen werken.


(foto's: Dirk-Jan Gjeltema)

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page